iPad

Kompromissi: flash vs. html5

Posted on: September 26th, 2013 by kari No Comments

fbgaala2013Minulla on ollut ilo ja kunnia nyt muutaman vuoden ajan tehdä Kauppalehti Optiolle heidän vuotuinen muotigaalansa. Mukava, mutta intensiivinen ja vaativa työpuristus kerran vuodessa.

Yksi osa sovittua kokonaisuutta on ollut kuvagalleria ja panoraamakuvat tapahtumasta. Ne ovat vuosien saatossa olleet hyvin katsottuja sisältöjä.

Olen lisäksi kiitollisessa asemassa, että asiakas on antanut minulle hyvin vapaat kädet:  teen sisällön, nostan sen meidän omalle serverille ja asiakas linkittää sen omaan kehykseensä.

Toimii kun se kuuluisa junan vessa. Alla versio  2013 tapahtumasta tekemästäni sisällöstä - ja tässä linkki miten se toimii asiakkaalla.

Mutta kun verkosta on kysymys, niin asioihin yleensä liittyy ongelmia. Tässä tilanteessa kyse on ennen kaikkea valinnasta: koodatako moderneille selaimille (HTML5) - jolloin sisältö toimii myös iPadissa vai tehdäkö kaikki Flashilla,  jolloin 98% perinteisistä koneistä ymmärtää sisällön, mutta esim. iPad on auttamattomasti pois laskuista.

Valinnan vaikeus

Tässä tilanteessa harkitsin asian siten, että tein HTML5-pohjaisen ratkaisun, jossa on ns. flash fallback, eli kun selain ei ymmärrä HTML5 css-transformaatioita (kuten esim. Opera), sisältö automaattisesti syöttää Flash-pohjaisen ratkaisun. Mielestäni tämä oli perusteltua, sillä voisi kuvitella, että asiakkaan (Optio) lukijoista suuri osa katsoo sisältöä myös iPadilla.

Ongelmaksi muodostuu kuitenkin, että jotkut selaimet eivät ilmeisesti päivitä flash-plugineita automaattisesti. Näin ollen Internet Explorer (jotkut versiot) eivät näytä panoraamakuvia kuten niiden kuuluisi näkyä.

Olen visuaalinen ammattilainen, joten tekisi mieleni puuskahtaa, että "hankkikaa hyvät ihmiset sellaiset koneet/ohjelmat, jotka ovat tältä vuosisadalta".

Mutta: olisin arrogantti - ja olisin väärässä. Tehtäväni on tuottaa mahdollsimman toimivaa sisältöä, asiakkaan tarpeiden mukaan. En voi olettaa, että jokainen lukija (tai ehkä vielä enemmän lukijan työnantaja) päivittää koneitaan/ohjelmistojaan jatkuvasti , puhtaasti esim. turvallisuussyistä.

Kompromissi

Nyt ratkaisuni oli tehdä "disclaimer" eli todeta avaussivulla, että valitettavasti IE voi toimia vajavaisesti. Mielestäni huonompi vaihtoehto olisi ollut jättää iPad käyttäjät sisällön ulkopuolelle.

Luonnollisesti: olisin voinut tehdä useita versioita eri flash plugineille, mutta silloin oltaisiin siirrytty jo osaamiseni rajoille - ja luultavasti sen ulkopuolle.  Lisäksi sisällön koodausaika piti pysyä alle kuudessa tunnissa, joten en uskaltanut lähteä kokeilemaan.

Samoin jäi harmittamaan, että resoluutiot joutuu pitämään hyvin pienenä, jotta iPad (2nd gen.) jaksaa prosessoida sisältöjä. Olisin myös halunnut käyttää multiresoluutiota panoraamojen kanssa, mutta tässä tilanteessa/aikaikkunassa en uskaltanut.

Lopputulema kuitenkin: sisältö toimii, asiakas (toivottavasti) tyytyväinen - ja ehkä tärkeintä: kokemusta tällaisen tekemisessä karttui taas rutkasti lisää.

Leave a Reply