iPad

Audio interaktiivisessa multimediassa

Posted on: April 19th, 2013 by kari No Comments

SeppoSaves-leicaInteraktiivisten kokonaisuuksien rakentaminen tällä hetkellä on toisaalta suhteellisen helppoa, mutta toisaalta haasteellista. Käyttääkö flashia, jolloin on helppo tehdä vaikka minkälaisia animaatioita ja lähes kaikki tietokoneet näyttävät kokonaisuuden, mutta esim. iPad ei toimi - vai tehdä kaikki HTML5:lla, jolloin katsojilla pitää olla HTML5-yhteensopiva selain (Safari, Chrome, Firefox) - ja samalla rajata osa potentiaaleista katsojista pois. Valinta on aina kompromissi.

Valinta on kuitenkin jo tietyllä tavalla tehty: olemme siirtymässä enemmän ja enemmän kosketusnäytöille ja näin ollen flash ei ole enää optio tulevaisuudessa. Luonnollisesti voi edelleen rakentaa kokonaisuuden flashilla ja tehdä  ns. "HTML5-fallbackin iDevice detectillä" kosketusnäyttöjä varten, mutta tämä vie aikaa. Tai päinvastoin joissain tilanteissa: tehdä HTML5-kokonaisuus jossa flash-fallback vanhemmille selaimille. Mutta molemmat ratkaisut pitää rakentaa erikseen joka käytännössä tarkoittaa kaksinkertaista työmäärää rakennusvaiheessa - ja tämä ei yleensä ole resurssien takia vaihtoehto yhtään suuremmissa kokonaisuuksissa.

Erillinen audio HTML5:ssa (eli <audio> /<audio> -tag) on mahtava ominaisuus, mutta sen  käyttö myös haastavaa, sillä eri selaimet reagoivat siihen eri tavalla (mobiileista alustoista puhumattakaan) ja useamman äänilähteen upottaminen samalle sivulle on ongelmien kerjäämistä toimivuuden kannalta. Samoin audio-tagin natiivit kontrollit ovat tyylittömiä ja jokainen käynnistys/pysäytys funktio pitää JavaScriptillä kirjoittaa. Vaikka tämä on hyvin yksinkertaista, niin se vie aikaa. Yksi ratkaisu on käyttää äänenä video-formaattia ja koodata video katsojalle näkymättömäksi, mutta yhtään useamman äänilähteen kanssa tämä on hyvin epäkäytännöllinen (ja kaistaleveyttä syövä) ratkaisu.

Lisänsä tuo vielä se, että Safari ja Chrome ymmärtävät .mp3 muotoista ääntä mutta Firefox vaatii .ogg formaatin - eli kaikki äänilähteet pitää tehdä kahteen kertaan.

Olen nyt  viikon rakentanut non-lineaarista kokonaisuutta, jossa on käytetty noin kuuttakymmentä äänitiedostoa ja se alkaa olla viimeistelyä/oikolukemista/ lopullista testaamista vaille valmis. Tiedän, että jotkut Android-laiteet vaatisivat vielä omat äänitiedostonsa, mutta meidän on pakko resurssien takia nostaa kädet pystyyn tämän työn kohdalla tässä vaiheessa.

Tässä teaserina pieni introvideo. Kyseessä on interaktiivinen multimedia ja se on ehkä haastavin/laajin työ, mitä olen tällä tekniikalla tehnyt. Samoin ehkä paras tekemämme - kiitos Arttu Muukkonen ja Hanna-Kaisa Hämäläinen hienosta yhteistyöstä.  Se esittelee legendaarisen kuvajournalistin Seppo Saveksen työtä ja elämää.

Toivomme, että saamme sen julkaistua ensi viikolla.

Leave a Reply