iPad

I think, therefore iPad

Posted on: June 17th, 2012 by kari 3 Comments

 

Padi kolmonen on sulautunut elämään niin tiiviisti, että sen olemuksesta alkaa jo saada selvää. Padista ei näemmä pidäkään kysyä, mitä sillä tehdään, vaan miten. Pointti ei ole uusissa funktioissa, vaan vanhojen muuttamisessa funktionaalisemmiksi.

 

Yllättäen suurin muutos on tapahtunut ajattelutyön logistiikassa. Kun ajattelu aikaisemmin sirottui mustekynän, surffauksen, lukemisen, piirtelyn ja mindmappien kesken erilaisiin fyysisiin tiloihin ja välineisiin, viime kuukausina koko prosessi on tiivistynyt padin lasille.

 

Asia selviää parhaiten konkreettisten appsien kautta. Ensinnäkin mustekynän tilalle on tullut Wacom Bamboo stylus ja Notes Plus-appsi. Notesin avulla lasille voi kirjoittaa suurta ja kosketusteknologian vuoksi karkeaa tekstiä, jonka appsi muuttaa sivulle pieneksi ja kauniiksi. Ajatusten hahmoa hakiessa viivan kauneudella on merkitystä.

 

Kun hahmon on saanut ulos hermoston hämärästä, sanojen muodotonta rykelmää voi alkaa jäsennellä iThoughtsHD:n loisteliaaseen mindmappiin. Ajatusten siementen liukuminen sormenpäissä saa idean rakentumaan ratkaisevasti jäntevämmin kuin läppärin ruudulla. Erityisen tärkeää on mindmapin zoomaaminen sormilla, sillä se pitää kokonaisuuden ja osien välisen suhteen kirjaimellisesti näpeissä. Läppäriä käytettäessä idea oli pöydällä, mutta padilla se on fyysisesti käsissä. Se helpottaa asioiden käsittämistä.

 

Vanhasta tottumuksesta etsin kuvallista hahmoa vasta sanojen jälkeen, tai oikeammin niiden rinnalla, joten mindmap vaihtuu välillä Paper-appsin suttupaperiksi. Paperille voi piirtää loputtomasti erilaisia sanojen ja geometristen kuvioiden yhdistelmiä, ja mikä tärkeintä, piirrokset kaunistuvat nytkin digitaalisesti. Padilla viimeisen kehitysvaiheen piirros on selkeä ja kirkas, kun oikea suttupaperi muuttui ennen masentavan suttuiseksi. Erolla on jälleen merkitystä.

 

Viimeiseksi idea täytyy sitoa ulkoisiin lähteisiin, jotka tietysti avautuvat Safarin, Kindlen ja iBooksin, sekä viime aikoina yhä enemmän myös iTunesU:n eli virtuaaliyliopiston kautta.

 

Padin lasista on tullut sananmukaisesti kosketuspinta oman hermoston ja ulkomaailman välille.

3 Responses

 1. kari

  2012/06/17

  Mielenkiintoinen postaus. Pääsääntöisesti kaikki mitä iPadista lukee, on teknistä: ominaisuuksia, appseja… harvemmin kukaan puhuu siitä, mitä sillä oikeastaan tekee/tehdään.

  Mainitset iPad kolmosen, voiko tästä päätellä että sinulla on ollut edellisiä sukupolvia käytössä. Ennenkaikea minua kiinnostaa 2&3 välinen ero käytettävyydessä. Onko se retina display todella niin suuri juttu, etc., care to comment?

  Reply
  • juhapekka

   2012/06/17

   Sorry, sanamuoto oli harhaanjohtava. Kolmonen on ensimmäinen padini.

   Toisaalta silkka köyhyys kyllä pakotti vertailemaan kakkosta ja kolmosta, mutta en voinut säästää rahaa, vaan oli pakko ostaa kolmonen – tai itse asiassa kaksi itselle ja blondille.

   Retina todellakin vaikuttaa merkittävästi ainakin minun silmiini. Kirjoitan esimerkiksi tätä vastausta vanhalla Airilla, jonka retinaton ruutu yksinkertaisesti sattuu silmiin padin jälkeen. Kun kirjain on padin ruudulla ns. syvästi terävä, silmän ei tarvitse käyttää sen hahmottamiseen niin paljon energiaa.

   Eroa voi verrata kahden kuvafailin katsomiseen tietokoneen ruudulta. Kun ensin katsoo aps-c kameran failia, se vaikuttaa terävältä ja moitteettomalta. Kun sen jälkeen katsoo Hasselbladin failia, silmä sananmukaisesti lepää kuvassa.

   Airin käyttöaste on padin hankkimisen jälkeen romahtanut. En lue sillä enää mitään, mitä ei ole pakko. Retina all the way!

   Terv. JP

   Reply
   • kari

    2012/06/18

    Excellent! Ja hienoa, että olet mukana tässä blogissa. Jep, minulla on käynyt ihan sama: en käytä koneita enää käytännössä lukemiseen kovinkaan paljoa (minulla on myös 11″ Airi varakoneena) vaan se on siirtynyt iPadille täysin.

    Käytän itse parhaillaan kakkosta – olen miettinyt kolmosta, mutta en ole pystynyt sitä vielä perustelemaan. Ainoa syy olisi, että kun koodaan asioita, voisin katsoa miltä se näyttää retinalla. Mutta jatkossa pistänkin keskeneräiset projektit/työt sitten sinulle saadakseni ne “retina approved”.

    Reply

Leave a Reply