Lyhyesti - juuri nyt...

Jokapäiväinen Leipämme

Posted on: September 23rd, 2015 by kari No Comments

Jokapäiväinen leipämmeJulkaisimme pari päivää sitten pienen kokeellisen multimediakokonaisuuden. Se on tehty ennen kaikkea kosketusnäytöille, mutta toimii myös millä tahansa modernilla selaimella tietokoneella.

Katso kokonaisuus tästä.

Kuvien kuvaaja  Sara Hornig kertoo itse:

"Tehdashallin ympärillä kiemurtelee satojen ihmisten jono. Ihmiset astelevat kapeasta oviaukosta hitaasti sisään, kukin vuorollaan. Sisällä hallissa muovilaatikot notkuvat ruoasta. Vapaaehtoiset jakavat päivän antimia ja pitävät huolta, että sitä riittää kaikille. Tarjolla on leipää, vihanneksia, leikkeleitä, jogurttia, mehua, einesannoksia, kaikkea mitä ruokakaupoista on jäänyt yli.

Yleensä leipäjono näyttäytyy lehtikuvissa ankeana jonona, jossa yksittäisiä ihmisiä on vaikea erottaa. Valokuvaajana otin jonon tarkempaan käsittelyyn ja menin lähemmäksi. Kuvasin ihmisten kasseja pienessä halliin rakentamassani studiopisteessä.

Halusin tuoda esiin, että leipäjonossa kävijät eivät ole enää homogeeninen ryhmä, vaan joukossa on ihmisiä perheenäideistä vanhuksiin ja opiskelijoihin.

Valokuvaprojekti oli osa opintojaksoani Lahden Muotoiluinstituutissa. Idea projektin jalostamisesta eteenpäin tuli Karilta, kun hän oli nähnyt kuvasarjan Poliittisen Valokuvan Festivaaleilla Helsingin kaapelitehtaalla. Kuvien, äänen ja faktatiedon yhdistäminen kuulosti kiinnostavalta. Se antoi mahdollisuuden tuoda aihetta esiin monipuolisemmin.

Palasin leipäjonoon äänittämään ruoanjakelutilannetta, ja samalla sain idean myös haastatella ihmisiä. Kuvien ja äänen lisäksi teoksesta on luettavissa lyhyitä tietoiskuja leipäjonosta ja köyhyydestä yleisesti. Tämän vaiheen koostamiseen saimme apua köyhyystutkija Maria Ohisalolta. Tämä oli erittäin hyödyllistä, sillä hänellä oli näkemystä, millaisia teemoja kannatti nostaa esiin. Näin saimme tuotua ilmiötä esiin laajemmin."

Leave a Reply