Lyhyesti - juuri nyt...

Jokes 2014 Multimediakurssi

Posted on: October 7th, 2014 by kari No Comments

JOKES2014DSC_4165-1 Viime keväänä rupesimme Jokesin (journalistisen kulttuurin edistämissäätiö) kanssa suunnittelemaan multimediakurssia ammatissa toimiville kuvaajille ja journalisteille. Nyt syksyllä oli sitten näytön paikka: miten suunnitelmat onnistuvat ja miten kokonaisuus saadaan toimimaan.

Mukaan kurssille valittiin hakemuksien mukaan 12 journalistia ja Jokes myönsi kaikille tähän apurahan. Kurssi järjestettiin kahtena viikonloppuna, ensin Espoossa ja toinen viikonloppu Lahdessa.

Espoossa olimme idyllisessä Kaisankodissa, Lahdessa Muotoiluinstituutin tiloissa.

Editointiosuutta varten tarvitsimme n. 15 tietokonetta ohjelmistoineen. Koska opetan myös Muotoiluinstituusissa oli hyvin helppo tulla tiloihin ja järjestelmään, jonka tietää toimivan entuudestaan, ja jossa voi luottaa, että ohjelmistot etc. ovat ajan tasalla. Tästä mahdollisuudesta koululle vielä tässä yhteydessä suuri, suuri kiitos.


Kurssi  oli vaativa.  Ei todella mitään pehmeitä laskuja vaan heti ensimmäisenä iltana Kari Lumikero. Mies, joka loi MTV3:lle aivan omanlaisensa brandin ja yksin tekemisen kulttuurin, kertoi työnsä rakenteesta ja asioista joita hän on vuosien varrella oppinut.

Pienen tauon jälkeen luokan eteen astui Tove Idström, ehkä tunnetuin käsikirjoittamisen opettaja Suomessa. Hän puhui lähes kolme tuntia lyhyen muodon rakenteesta ja mitä siinä pitää ottaa  huomioon.

Tove Idström ja Kari Lumikero

Lauantain vierailevina tähtinä olivat näyttelijä Juhani Rajalin, jonka kanssa teimme mm. äänitysharjoituksia sekä Tatu Blomqvist, joka jakoi kokemuksiaan multimediasta ja työskentelystä NGO:ssa (Suomen Punaisen Ristin kenttäviestintäyksikkö).

Vierailijoiden lisäksi viikonloppu keskittyi  äänittämisen ja äänen teorian opiskeluun sekä multimedian keinoihin ja sen rakenteeseen yleensä. Jotain kertoo se, että lauantaina aloitimme n. klo 9 aamulla ja keskustelu jatkui puolille öin... ja sunnuntaina jokainen oli tikkana paikalla taas klo 9 aamulla.

Tatu Blomqvist ja Juhani Rajalin

Lahden osuuteen kuului sekä äänen, että videon leikkaus. Oppilaat olivat kahden viikon aikana tehneet - suurin osa ryhmätöinä - videoista ja valokuvista koostuvat henkilökeskeiset  kokonaisuudet, jotka editoimme viikonlopun aikana yhdessä lähes valmiiksi.

JOKES2014AKK_7663-11

 

JOKES2014AKK_7690-10

Työt ovat parhaillaan viimeistelyvaiheessa - suunnitteilla on yhteinen julkaisu heti niiden valmistuttua. Editoinnin opettaminen ja ohjaaminen tällaiselle ryhmälle on hyvin haastavaa - yksinkertaisesti siitä syystä, että oppilaat tarvitsevat tyypillisesti varsinkin alkuvaiheessa hyvin paljon henkilökohtaista ohjausta. Olimme tähän varautuneet ja sekä Niclas Mäkelä, että Saara Mansikkamäki olivat (kirjoittajan lisäksi) koko ajan oppilaiden vieressä vastaamassa kysymyksiin ja auttamassa esiintulevien ongelmien kanssa.

JOKES2014_KK_7582-2 JOKES2014AKK_7724-7

Olen vastuuopettajana jäävi sanomaan mitä oppilaat kurssilta mukaansa saivat, mutta yhteishenki oli ainakin aivan ainutlaatuinen ja uskallan arvailla, että kaikki oppivat ainakin jotain.  Opetuskokemuksena se oli aivan huippu - ehkä paras ikinä - opettaja oppi ainakin niin paljon, että siinä riittää sulattelemista pitkäksi aikaa.

Odotan suurella mielenkiinnolla julkaisua jota työstämme. Näillä näkymin mukaan on tulossa kahdeksan lyhyttä multimediadokumenttia. Ja todella katsomisen arvoisia sellaisia.

========

Pienenä ennakkomainoksena: pidän pienen esityksen multimediasta  FIMAGEN iltaworkshopissa 6.11. klo 17.30 Helsingissä. Lisätietoja FIMAGEn sivuilla.

Leave a Reply