FCX

Journalistisen videon- ja multimedian alkeet

Posted on: April 9th, 2013 by kari No Comments

kuvauksia

Eilen päättyi meidän LAMK/TaiK (Lahden muotoiluinstituutin ja Aalto Yliopiston) yhteinen multimedia- ja videokurssi. Luultavasti yksi rankimmista akateemisista ponnistuksista kun on tullut koskaan tehtyä - ja samalla varmasti myös yksi palkitsevimmista ainakin minulle.

Video255Kaksi viikkoa intensiivistä tekemistä on paljon. Tiedän itse kokemuksesta, että yleensä kolmen päivän jälkeen alkaa puutuminen iskeä ja kukaan - ei opettaja eikä oppilaat - jaksa keskittyä 100% teholla koko ajan kahta viikkoa vaikka kuinka yrittäisi tai haluaisi.  Mutta lähelle tuota pääsimme ja kaikki yrittivät kiitettävästi.

Lisähaastetta toi, että lähtötasot oppilaiden välillä olivat hyvinkin erilaiset. Sanoinkin heti alussa, että meillä menee käytännössä kaksi linjaa päällekäin: toisaalta teemme ihan alkeita (miten kuvataan, miten haastatellaan, miten leikataan), toisaalta katsomme ja analysoimme maailman parhaiden tekijöiden tuotoksia. Tämä toimi mielestäni erittäin hyvin - oikeastaan paremmin kun arvasin odottaa.

Olen vakavasti sitä mieltä, että tämän tyyppisessä tekemisessä on yksi tulevaisuuden journalismin kulmakivistä. "Quality visual storytelling is the ultimate App" olen kuullut Brian Stormin sanovan useita kertoja. Valitettavasti perinteinen media on valinnut tyypillisesti toisen tien (eli enemmän/ nopeammin/vähemmän laatua/lyhyempää/pinnallisempaa) kun mielestäni järkevä suunta - ainakin näin pienen toimijan näkökulmasta - olisi juuri päinvastoin: vähemmän, mutta ajattomampaa, syvällisempää ja visuaalisesti pysäyttävää sisältöä. Teemoista ja asioista, jotka kestävät katselua ja aikaansaavat keskustelua vielä vuosienkin päästä.

 "Quality visual storytelling is the ultimate App"

Uskon vakaasti, että esim. tällä kurssilla olleista tulemme vielä kuulemaan tällaisen sisällön tekijöinä.

Härpättimiä

Video256

Kokeilin / kokeilimme kurssin aikana muutamaa uutta härpäkettä. Canon C100 osoittautui erittäin toimivaksi laitteeksi - käyttö järjestelmäkameran jälkeen on hyvin luontevaa, tietyllä tavalla ehkä helpompaakin kun perinteisellä videokameralla kuvaaminen. Pidin ennenkaikkea kompaktista ulkomuodosta ja ergonomiasta. Tasapainosta ja äänisäätöjen(koko äänikahvan) sijoittelusta myös, sekä yleisestä operoitavuudesta.

AVCHD-formatti näytti paljon paremmalta kun odotin ja kuva riittää kaikkeen mitä teen. Tosin kyllä siihen oikein  hakemalla hakien yrittäen ongelmia sai näkyviin, esim. kimmeltävästä lumesta ja tuulessa heiluvasta kaislikosta panoroitaessa. Mutta ko. kamera työntää ulos myös 4:2:2 muotoista signaalia HDMI:n kautta. Eli siihen kun pistää esim. Atomos Ninja 2:n, niin siinä on ainesta jo vaativampaankin kuvan tekemiseen (Ninja 2 nauhoittaa Apple ProRes 422  LT/Norm/HQ bittivirroilla).

Huhtikuussa on muuten tulossa Firmware päivitys ainakin Canonin 5d3 malliin, jolloin myös sen HDMI ulosotosta saa ulos 4:2:2 formaattia. Tällöin Ninja 2 voi olla aivan perusteltu ja "soiva peli" myös tämän kameran kanssa.

Video254Slideri (Kessler Pocket Dolly) oli ensi kertaa kurssilla käytössä. Eräs oppilas teki kurssista "making of" -videota ja käytti sitä ahkerasti (video on vielä leikkausvaiheessa).  Minulla on pari eri rikausvaihtoehtoa: toisaalta tuossa ylemmässä kuvassa näkyvä Gitzon hiilikuitu tripodi / hiilikuitu mono yhdistelmä, toisaalta normaali manfrotton TV-jalustaan sopiva yksipistekiinnitys. Käytännössä yhden jalustan rikaus toimi paljon paremmin kokonaisuutta siirreltäessä, mutta kahden pisteen tuenta on luonnollisesti tukevampi.

KKIMG_8034-1Alphatronin EVF etsin oli myös minulla ensi kertaa käytössä. Olen aina vierastanut eksoottisia "follow focus olkaturki rigejä" joten ruuvasin sen yksinkertaisesti kiinni Manfrotton 814-1 hydrostaattisella varrella L-rautaan jonka alle ruuvattu Gitzon jalustaplate. Etsin on hyvä,  näytöllä on retinatarkkuus (eli sama kuin iPhone 5ssa) ja siinä on säädettävä focus assist (etc.)  ja ennenkaikkea 100% kuva yhden napin päässä. Miellyttävä silmäkuppi diopterisäädöillä (nimerkillä "ikänäköä löytyy") ja toimii esim. aurinkoisissa olosuhteissa erinomaisesti. Käynnistymisaika on mielestäni luokattoman hidas; kestää iäisyyden (varmaan lähemmäs kymmenen sekuntia, joka on minun kaltaiselleni aivan liian pitkään...). Kuvassa etsin kiinni 5Dmk3:ssa.

Video257Yksi parhaimpia uusia leluja (siis työkaluja) on smallHD 7" oled näyttö (myös ensimmäisessä kuvassa, aurinkosuojan kanssa) Aivan käsittämättömän siisti kuva ja uskomattoman miellyttävä tarkennettava esim. vyötärön korkeudelta. Helppo kiinnitys C100:n päälle vaikka juuri tuolla Manfrotton mini Magic Armilla, jolloin kokonaisuus on täydellisessä balansissa. Toimii parilla Canonin pienellä (=5D/7D) akulla.

Rick Gershon (DP , MediaStorm) kehui tämän  näytön niin korkealle, että uskalsin ottaa riskin ja  nähdä vaivan tilata se Atlannin ylitse täysin näkemättä - ja ensivaikutelma on, että se on juuri niin hyvä, ellei parempi kuin mitä osasin ennakoida.

Kiitokset

Kohti uusia seikkailuja/kommelluksia/vastoinkäymisiä... vai miten sitä sanotaan?

Kiitokset kaikille mukana olleille. Meillä oli hienot kaksi viikkoa. Kuten olen moneen kertaan teille todennut, opin itse ainakin yhtä paljon kuin te.

Kurssin website pysyy paikallaan ainakin ensi kevääseen saakka. Kaikki katsomiemme juttujen linkit ovat siellä,  kuten muutamia vihjeitä myös muista katsomisen arvoisista toteutuksista. Lisäilen varmasti tässä vielä muutamia lisää, kun tulee mieleen. Samoin linkit harjoitustöihin ja "making of" tulevat sinne, kunhan ajallaan valmistuvat.

En muista kuka sen sanoi, mutta minulla pyörii päässäni edelleen koko ajan silloin toisena maanantaina käyty hieno keskustelu, kun vertailimme stillin, videon ja tekstin suhdetta ja vahvuuksia. Kysymystä myös siitä, miksi meidän ylipäänsä kannattaa/kannattaisi tehdä multimediaa ja ilmaista sen keinoin.

Vapaasti mukaillen joku meistä totesi:

Jos et osaa kieltä,  kukaan ei kuuntele.

Pistään ainakin minua yrittämään eteenpäin.

Leave a Reply