Drone

Kuvauskopteri

Posted on: November 20th, 2015 by kari 1 Comment

inspire LRMeillä tuli eteen tuli yksi työtilaus, jossa kopterin omistaminen (eikä alihankittaminen) oli lähes pakollista, joten nyt tällainenkin hilavitkutin löytyy hyllystä.

Tässä muutamia havaintoja näin muutaman kuukauden aktiivisen harjoittelun jälkeen. Alleviivattakoon: tämä ei ole mikään ohje, eikä arvostelu, eikä mitenkään kata aihepiiriä "kuvauskopterit" kokonaisuudessaan, vaan yksinkertaisesti ensivaikutelmia DJI Inspirella lentämisestä.

Ensinnäkin: jos se näyttää helpolta ja aluksi tuntuukin siltä, niin kyse on aika monimutkaisesta teknisestä härvelistä - joka on myös hyvin vaarallinen väärin käytettynä.

Kannattaa opetella perusteet ihan perinteisesti lukemalla ja vaikka tutoriaalivideoita katsellen. RTFM - eli käyttöohje kannattaa opiskella huolella. Kannattaa oikeasti sisäistää joitain peruskäsitteitä: mitä on yaw, roll ja pitch?  Mitä tarkoittaa erilaiset pelastautumisasetukset ja mikä on niiden logiikka: mikä on piste mihin kopteri palaa, milloin tämä paluutoiminto aktivoituu automaattisesti /miten se aktivoidaan itse ja miten toiminto peruutetaan? Kotipisteen uudelleen määrittely, dynaaminen kotipiste, paluukorkeus ja vastaavat asetukset? Miten kopteri pysyy paikallaan missäkin tilanteessa ja minkä takia (gps/optinen/ilmanpaine) ja milloin/miten esim. GPS voi pudota yllättäen pois päältä? Miten kylmyys, kosteus, sähköjohdot tai korkeat rakennukset saattavat vaikuttaa lentämiseen?

Ja lentäminen kannattaa aloittaa tarpeeksi isolla alueella, jossa ei ole muita ihmisiä tai puita/lyhtytolppia joihin törmäillä.

pikkukopterKannattaa myös ehkä hankkia itselleen yksi tai useampia leluiksi tarkoitettuja pikkukoptereita, joissa EI ole  mitään automatiikkoja - ja opetella lentämään niillä ensin. Erittäin opettavaista, kun kopteri pitää pitää paikallaan ilman satelliittien apua.

Kontrollit ovat täsmälleen samat näissä pienissä kun isommissakin koptereissa. Olennainen ero on, että 30€ seinään ja säpäleiksi harmittaa paljon vähemmän kun 3000€ seinään ja säpäleiksi.

Ja seinään törmätään varmasti. Olen  viime aikoina lähes päivittäin juottanut muovilla pikkukopterien moottorien kiinnitysvarsia uudestaan ja vaihtanut lukemattomia potkureita ja laskeutumistelineitä. Tikapuita on käytetty muutamaan otteeseen kun kopteria on pelastettu pihapuusta...

Varsinaiselle kuvauskopterille kun vahinko sattuu, niin se harmittaa sitten huomattavasti enemmän. Itse olen lentänyt Inspiren kerran sisätiloissa pöydän jalkaan. Pieni oma ohjausvirhe.  Selvisimme vain potkurien rikkoutumisella, mutta oli pelottavan opettavaista nähdä, kuinka teräväksi hiilikuitupotkuri voi mennä katketessaan. Onneksi kyseessä oli metallitolppa, eikä esimerkiksi jonkun kasvot.

Joskus vahingot ovat vähän näyttävämpiä.  Hannes onnistui pari päivää sitten sitten tekemään persoonallisen laskun Phantom 2:lla...

Koptereissa olevat kamerat tuottavat käsittämättömän hienoa jälkeä. Tyypillinen kamera on GoPro4 tai vastaava, joka tekee 4K videota log-gammalla ja 4k x3k px dng -stilliä. Meillä on Inspiressa sen oma Zenmuse X3 ja  nyt tilauksessa Zenmuse X5 . Tämä kamera tuo lisäarvona lisää valovoimaa, säätömahdollisuuksia  ja laatua - ennen kaikkea stillikuvaan. X3 on mielestäni aivan riittävä sen tyyppiseen videoon, jota itse tulee tehtyä; sen rajoitteet (=pieni kenno) tulevat näkyviin enemmänkin valokuvissa.

Alla esimerkkinä ensimmäinen kokeilu puhtaasti kopterikuvasta tehdystä jutusta (X3).

 

Inspire sallii kahden kauko-ohjaimen käytön, mutta itse en ole mieltynyt tähän. Mielestäni turhan kallis systeemi siihen, että lisarvona voidaan liikuttaa gimbaalia helposti myös sivusuunnassa (pan). Itse kuvatessa pannaan tyypillisesti kopterilla (yaw) enkä gimbaalilla, gimbaalista käytän vain ylös-alas (tilt) toimintoa.

Jos haluaa kuvaajan ja lentäjän erikseen, niin kauko-ohjaimesta tulee ulos sekä mini-hdmi että usb ja molempia voi käyttää yhtä aikaa. Eli tällöin voi laittaa pienen HD-monitorin lentäjälle ja antaa kuvaajan kuvata, säätää ja ohjata kameraa kosketusnäytöltä (esim. iPad). HD-näyttöön tulee myös telemetria, mutta luonnollisesti (koska se ei ole kosketusnäyttö), siitä ei voi mitään lentämiseen liittyvää säätää, vaan ne tehdään iPadin kautta.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä kannattaa huomioida, että kuvauskopterit pitää rekisteröidä. Homma hoituu helposti netissä, eikä maksa mitään. Uusi asetus kuvauskoptereita koskien tuli pari kuukautta sitten ja kannattaa opiskella se läpi, että tietää mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

 

One Response

 1. Simo Salanne

  2016/02/04

  “GPS voi pudota yllättäen pois päältä?”

  Yllätyksiä voi ennakoida seuraamalla auringon magneettisiä myrskyjä, jotka aiheuttavat häiriöitä GPS -sinaaleihin. Esim. K-index Lite on näppärä kännysovellus:

  https://play.google.com/store/apps/details?id=info.kijk.Kmonitor.Lite

  Simo

  P.S. Hanneksella taisi RTH -toiminnon paluukorkeus olla “liian” alhaalla?

  Reply

Leave a Reply