iPad

Suomalaisia tabletille tehtyjä lehtiä: Helsingin Sanomien Kuukausiliite

Posted on: October 20th, 2012 by kari 1 Comment

Kuukausiliitteen iPad-version kansi, numero 10/2012.

Suomeksi julkaistaan jonkin verran varta vasten tablettiympäristöön taitettuja lehtiä. Kiinnostavimpia ovat aikakauslehdet, koska päivittäin ilmestyvät sanomalehdet taitavat olla pääosin, ellei kokonaan automaatilla taitettuja.

Ensimmäiseksi katseemme alle valikoitui Helsingin Sanomien Kuukausiliite (KL).

KL:n tablettiversio noudattaa printtiversion pelkistettyä ja graafista taittoa. Hyvät kuvat näyttävät hyvältä, ja tekstille on annettu tilaa.

Kannen otsikoista ei pääse suoraan hyppäämään artikkeleihin, mikä olisi lukijaa palveleva ratkaisu. Lehti toimii sivulle pyyhkäisemällä - toisin kuin monet muut aikakauslehdet, KL:ssä ei liikuta alaspäin, eli juttu ei jatku pitkulaisena sivuna, vaan navigaatio on samanlainen kuin paperilehdessä.

Lehden sisällä lukija pääsee liikkumaan parilla tavalla. Vetämällä kahdella sormella sisäänpäin tulee koko lehden sisältö mosaiikkina esiin. Pitkään jutusta painamalla ja sivulle vetämällä pääsee artikkelista toiseen

KL:ssä taittoelementit ovat samankaltaisia kuin paperiversiossakin. Tekstikentän ympärille on jätetty reilun sentin mittainen valkoinen alue, joka rauhoittaa näkymää.

Sivuja voi zoomata suuremmaksi, mikä on hyvä piirre, jos tekstiä haluaa lukea isompana tai katsoa kuvia tarkemmin. Kuvia ei sinänsä saa täpättyä isommiksi kuten päivittäisversiossa, koska sivut on taitettu valmiiksi muotoonsa.

KL:ssä on sekä pysty- että vaakataitto. Huomaan katsovani usein molemmat näkymät ihan vain nähdäkseni, miten taitto on päätetty tehdä myös toisessa näkymässä. Luen pitkät jutut pääasiassa pystyssä, koska kaksipalstaista tekstiä on helpompi lukea - lienee tottumuskysymys.

Pädissä kuvaajat pääsevät paremmin esiin kuin printtiversiossa. Kuvia on huomattavasti enemmän ja niitä on ikään kuin lätkitty monta peräkkäin. Lukija kiittää sähköisen julkaisemisen hyviä puolia: tila ei lopu kesken. Samaa kuuluvat kiittävän myös kuvaajat.

Kuukausiliitteen tablettiversiosta vastaa KL:n ja sunnuntaisivujen kuvatoimittaja J-P Laitinen, joka myös kokoaa sen taittoa myöten. Hänen mukaansa tablettiversion ajatuksena on pitää pitää käytettävyys yksinkertaisena. Siksi he ovat päätyneet sivulle pyyhkäisy -malliin. Tablettiversioiden ominaisuuksia, kuten liukuvia osia ei ole käytetty, koska taitto pitää tehdä muiden töiden ohessa - Laitinen kertoo, että pelkän tabletin taittamiseen kuluu noin neljä työpäivää.

Kuvia hän lisää tablettiversioon sen mukaan, millainen valikoima kuvaajalta on tullut. Pääperiaatteena on, että kuvat ovat omalla sivullaan, samoin teksti.

 

One Response

 1. Kari Kuukka

  2012/10/26

  Pari kysymystä, josko tiedät vastauksen: millä tehty (InDD / Custom?) ja onko teksti kuvamuodossa, ie. pystyykö sitä kopioimaan ja löytääkö hakukoneet siinä olevan tekstin (luultavasti vastaus on siis ei)?
  Sinänsäkin on näiden iPad lehtien kohdalla mielenkiintoista tietää, millä softalla ne on kasattu. Suomessa on täysin vallalla InDD pohjainen lähestymistapa – tai custom ratkaisu – mutta maailmalla on useita muita vaihtoehtoja, joilla kaikilla puolensa.

  Niistä voisi joku kerta ehkä vähän kirjoittaakin?

  Reply

Leave a Reply