FCX

SFJ-Workshop

Posted on: April 29th, 2012 by kari No Comments

SFJ (Suomen Freelance Journalistit) pyysivät järjestämään pienen videoworkshopin. Suunnittelimme alunperin yhtä päivän kestävää kurssia, mutta suosio yllätti ja vedimme saman ohjelman lävitse kahtena eri päivänä: hieman ääntä ja teoriaa äänityksestä; haastattelun tekeminen dual audiolla ja hieman leikkaamisen alkeita FCX:lla. Molemmat kurssit täynnä.

 

Kun aikuiset, ammatissa toimivat ihmiset malttavat istua luokkahuoneessa lähes 9 tuntia putkeen, nenä ruutuun liimautuneena,  lähes jatkuvasti hymy kasvoilla ja heitä pitää melkein potkia pois luokasta illan päätteeksi, silloin opettaja ei voi olla kuin tyytyväinen. Uskaltaisin väittää, että jokainen oppi jotakin päivän aikana - opettaja ainakin suunnattomasti.

 

Joitakin asioita teemme ensi kerralla toisin. Ensinnäkin: tällaisen kokonaisuuden minimikesto on kaksi päivää. Yksikertaisesti mahdotonta käydä olennaisia asioita kaikkia lävitse yhden päivän aikana. Tai sitten ohjelma pitää rajata toisin, esimerkiksi unohtaa äänitys ja äänen alkeet ja keskittyä vain leikkaukseen. Mutta kokemuksesta tiedän, että tilanne jossa harjoitellaan leikkausta valmiilla materiaalilla ei  vain toimi - materiaalin pitää olla henkilökohtaista, jotta sen kanssa jaksaa puuhastella. Ja siihen tilanteeseen on vaikea päästä, ellei ymmärrä jotain kuvaamisen ja äänittämisen perusteista - ja pysty tuottamaan sitä omaa materiaalia. Mutta näille kahdelle kurssille on suunnitteilla jo jatkokurssi, jossa pyrimme jatkamaan siitä mihin jäätiin. Lisää infoa oppilaille tulossa henk. kohtaisesti lähiaikoina.

 

Suuret kiitokset kaikille läsnäolleille - ja kiitos Sabrina, Arttu ja Samuli avustamisesta. Oli oikeasti mielestäni hyvin käytetyt kaksi päivää.

 

(Kuvat: © Juha Sinisalo, Hanne Manelius ja Arttu Muukkonen/DocImages)

Leave a Reply