iPad

Photostream-työnkulku iPadista Lightroomiin

Posted on: September 15th, 2012 by kari 2 Comments

Sallittakoon pieni hieman teknisempi postaus iPadin tiimoilta. OS6 tulee parin viikon kuluttua ja siinä mahdollistuvat jaetut photostreamit - ja silloin seuraavassa kuvaamani työnkulku muodostuu entistä mielenkiintoisemmaksi.

 

Siis: niin jouheva työnkulku kun photostream esimerkiksi iPadista tai iPhonesta tietokoneelle onkin, siinä on ollut yksi perustavaa laatua oleva ongelma: se syöttää kuvat vain Applen omiin sovellutuksiin iPhotoon ja Apertureen - joista kumpikaan ei ole ollut suosikkini kuvia editoidessa.

 

Mutta: kun lataa koneelleen erillisen ohjelman nimelta Photostream2folder, kasvavat mahdollisuudet selvästi. Syöttyvä stream voidaan ohjata mihin tahansa kansioon (mukaan lukien Dropbox).  Kun Lightroomin pistää sitten tarkkailemaan (AutoImport) tätä kansiota ja siirtämään kuvat automaattisesti arkistoon, homma pelittää ihan toisella tavalla.

 

Ohjelma on ilmainen - tai oikeastaan niin sanottu shareware ja kyllä pienen lahjoituksen arvoinen. Mielestäni valokuvaajien, jos keiden, pitäisi ymmärtää, että immateriaaliarvo on todellinen arvo -  ja kunnoittaa toisen työtä pienen maksun verran.

 

Työnkulku kannattaa viedä vielä hieman pidemmälle: AutoImport-vaiheessa (tai aikaisemminkin joPS2F-ohjelmassa) laittaa sinne tietyn keywordin, esim. "photostream". Tämän jälkeen tekee LR:ssa smart folderin, jossa katseluehtona kyseinen avainsana. Tällöin kaikki streamin kautta tulevat kuvat päätyvät samaan kokoelmaan.

 

Olen itse käyttänyt tätä nyt hyvällä menestyksellä esimerkiksi merellä meloessani, kun minulla ei välttämättä ole läppäriä mukana. Kortti (tyypillisesti SD) ulos kamerasta (usein GoPro), ja valitaan kuvat, joita haluaa katsella (ne siirtyvät jo silloin streamiin). Olen joskus käsitellyt kuvia hieman Snapseed-ohjelmalla; tällöin käsitellyt kuvat tallentuvat streamiin originaalien viereen.

 

Kun istahdan kotonani koneen ääreen, ovat kuvat jo siirtyneet Lightroomin dedikoituun kokoelmaan.

 

Mikäli kuvaa "oikealla" kameralla, hyväksyvät esimerkiksi Nikon D800 ja Canon 5D3 sekä CF- että SD-kortit. Silloin kannattaa ehkä säätää homma siten, että CF:lle RAW-formaatti ja SD:lle jpg. Vaikka iPad lukeekin raakatiedostoja, hidastuu homma huomattavasti niiden vuoksi. Ja mieluummin näin päin (eli ei jpg CF:lle) sillä on (mielestäni) helpompaa tönäistä SD-iPad-palikka iPadin kylkeen kun virittää kamera USB-johdolla iPad-sovitteen kanssa. Mutta tämä on tietysti täysin makuasia.

 

GPS-data mukaan

 

Hauska sovellus tähän lisäksi on ottaa itse iPadilla tai iPhonella yksi kuva. Tämän kuvan mukana  tulee automaattisesti paikannusdata, joka LR4:ssa sijoittaa kyseisen kuvan karttamoduulissa oikealle paikalleen. Tämän jälkeen on helppo valita kaikki samasta paikasta "oikealla" kameralla kuvatut kuvat ja pudottaa filmstripiltä ne kuvat iPhone-kuvan päälle... Ja voilà, kaikissa kuvissa on (jotakuinkin oikea) paikkatieto paikallaan.

 

Chase Jarvisin sanoja lainaten:

 

“Right now is the most exciting time in the history of the world to be photographer.”

 

 

Ainakaan teknisten mahdollisuuksien puutteeseen tämä ei nykyään kaadu.

 

2 Responses

 1. Sakari Hannula

  2012/09/15

  Kuulin vähän aikaa sitten Photosmith-nimisestä applikaatiosta, jolla voi siirtää kuvia iPadista Lightroomiin ja toisinpäin, ja organisoida kuvia Lightroomin katalogeihin/katalogeissa. En ole vielä ehtinyt tutustua asiaan tarkemmiin, enkä osaa sanoa, onko hintansa arvoinen. Oletko kuullut kyseisestä applikaatiosta tai jopa kokeillut sitä?

  http://www.photosmithapp.com/

  Reply
  • kari

   2012/09/15

   Jep, olen kuullut ja jopa käytänkin sitä. On ilman muuta hintansa väärtti, muistaakseni c. 16€. Paras siinä on siis tekstittäminen ja avainsanojen, valintojen etc. metadatan siirtyminen sitten “oikeaan” lighroomiin. Itse plugi ilmaantuu julkaisualustaksi vasempaan sivupalkkiin ja pienen harjoittelun jälkeen sen käyttö on melko yksinkertaista.
   Jotenkin kuitenkaan se ei istu minun päivittäiseen tekemiseeni. IPad on minulle enemmän katselu kuin tuotanto härpätin. Tuotttamispuoli tehdään oikealla koneella. Tässä jutussa kuvasin työnkulkua, joka kuitenkin toimii minulle hemmetin hyvin, sillä jo pelkästään se kuvien valinta silloin tuoreena, heti kuvauksen jälkeen on kiva säilöä jatkoa varten (ja siis, esim. GoPro kuvaa vain jpg-muotoa, joten orig kuvat päätyvät koneelle automaattisesti). Samoin, jos tuntee, että Snapseedillä (suosittelen muuten lämpimästi, loistava app) tuli tehtyä säilyttämisen arvoista jälkeä, niin tulee sekin LR:iin talletettua.

   Meistä Tatu lähtee just huomenna Afrikkaan keikalle ja Sabrina on suuntaamassa Intiaan – olen yrittänyt kehittää työnkulkua jolla tarvittessa saamme nopeasti kuvat kentältä editointiin. Ja tämä – yhdistettynä OS6 jaettuihin streameihin – voi olla meille se optimaaliratkaisu.

   Reply

Leave a Reply