iPad

Tarinaa tableteista

Posted on: April 30th, 2012 by kari 4 Comments

ipad

Hankin ensimmäisen tablettini - tai padin, kuten huomaan luontevimmin näihin laitteisiin viittaavaa termiä käyttäväni - viime joulukuussa. Kuten aina uusien teknisten vehkeiden kanssa, en ihan ollut varma, mitä tällä laitteella tekee. Alun käyttöni oli samanlaista opettelua kuin seisomaan opettelevalla varsalla. Miksi heti pitää kirjautua Appstoreen? Miten copy-pastetetaan? Näppäimistö oli huono, laite tuntui vähän liian helpolta saada rikki vaikka pudottamalla, nettisivut näyttivät hassuilta, pysty- ja vaakasivut vaihtelivat miten sattuivat.

 

Muutamassa kuukaudessa laitteesta on muotoutunut älypuhelimeen verrattava hyöty- ja huvilaite. Näppäimistön epäresponsiivisuus tuntuu edelleen hassulta, mutta sujuvasti sillä kirjoittaa pitkiäkin luentomuistiinpanoja. Yhä useammin peukalo löytää välilyönnin n-kirjaimen sijaan, ja vasen pikkusormi tietää mistä kirjaimet tulevat esiin.

 

Kotonani paperilehtien määrä on pudonnut sadasta prosentista nollaan. Luen nykyisin kaikki lehdet padilta. Netissä surffailu on mukavaa. Videoiden ja multimediatöiden katselu on erittäin luontevaa, varsinkin koska näyttö on niin hyvä.

Kännykällä surffaan netissä vain pakon edessä. Älypuhelin pysyy yhä useammin taskussa, koska padilla on luontevampaa surffata ja twiitata.

 

Ennen kaikkea padin ilmestyminen reppuun on muuttanut suhtautumistani läppäriin. Ennen läppäri oli laite, joka viihdytti. ja pöytäkone oli työjuhta, jonka ääreen istahdin, kun piti tehdä hommia. Nyt padi on tavallinen kommunikointiväline, ja läppäristä on tullut iso ja kolho vehje, jolla hoidan pitkät tekstit, kuvansäädön, sähköpostit ja muut työasiat.

 

 

Tämä kirjoitus aloittaa tabletteja käsittelevän blogisarjan täällä DocImagesissa. Ipadit ja muut tabletit ovat tulleet voimalla markkinoille, eikä niiden yleistyminen ole enää kiinni muusta kuin hintojen laskusta. Niille on paljon käyttöä, ja sen huomaa parhaiten matkustaessa. Junissa ja lentokoneissa yhä useammalla niin sanotusti tavallisen näköisellä ihmisellä on sylissään tai käsissään tabletti. Se on iso muutos.

 

Blogi on saanut alkunsa myös siitä yksinkertaisesta syystä, ettei tableteista ole suomeksi juurikaan luettavaa materiaalia. Suurin osa tabletteja käsittelevistä teksteistä on teknisten ominaisuuksien vertailua, eikä se ole pidemmän päälle kovinkaan kiinnostavaa. Tabletti on vain väline, ei viesti. Tämä blogi käsittelee enemmän viestiä ja viestin välittämistä.

 

Yllä sivusin muutamaa aihetta, joita käsitellään tarkemmin tulevissa postauksissa. Multimedia ja media yleensä, hyötykäyttö meidän alallamme. Työnkulku iPadissa, miten sille tuotetaan sisältöä. Miltä näyttävät hienoimmat julkaisut maailmalla, miten ne tehdään. Siinä muutamia.

 

Blogissa vuorottelee useampi kirjoittaja ja toivomme, että saisimme luotua hyvää, rakentavaa debattia aiheen tiimoilta aktiivisen kommentoinnin kautta.

 

Vierailevat kirjoittajat ovat myös enemmänkin kuin tervetulleita. Yhteys: info (at) docimages.fi tai arttu (at)docimages.fi

 

4 Responses

 1. kari

  2012/04/30

  Hienoa Arttu, että avasit keskustelun. Jatketaan tästä. Minua kiinnostaa ainakin välittömästi jonkinlainen selvitys siitä, mitä se teidän Tampereella tekemänne iPad-projekti opetti teille tekijöille.

  Voisin itse yrittää pohtia vähän iPadille (sovitaan, että se on yleisnimitys tableteille?) tehtävien sisältöjen rakennetta tässä jossain välissä; eli mitkä ovat ne mahdollisuudet, mitä meillä tällä hetkellä on käytettävissä. Mitkä ovat niiden hyvät ja huonot puolet. Vaihtoehtoja nimittäin on muitakin kun nyt Suomessa dominoiva Woodwing tai natiivi in-house rakennettu aplikaatio.

  Toivotaan, että ajan kanssa saamme tähän hyvää ja rakentavaa keskustelua, joka vie meidän kaikkien osaamista eteenpäin.

  Reply
 2. arttu

  2012/05/01

  Kiitos kommentista! Joo, ajattelin avata sitä projektia hieman, kunhan saamme versiomme julkaistuksi. Siinä menee vielä mahdollisesti hetki, toinen osapuoli kun aloitti jo kesätyönsä.

  Nimitystä pitää ehkä vielä miettiä. Mielestäni järkevin on Ipad tai padi tai tabletti. Padi on luontevin, koska sitä käytämme ainakin kavereiden kanssa, Ipad taas olisi oikein kirjoitusasu suomeksi.

  Reply
 3. kari

  2012/05/10

  Mikähän mahtaa olla iPadin markkinaosuus tällä hetkellä? Yli 90%? Eli tilanne on vähän sama kun että nenäliinat englanniksi tunnetaan nimellä cleenex…
  Tabletti lienee paras nimitys; pidän itse kyllä tuosta iPad kirjoitusasusta (vaikkei suomea); sillä silloin on helppo puhua myös muista i-laitteista – tai mikä ikinä olisikaan oikea suomennos käsitteelle iDevices.

  Reply
 4. antti

  2012/08/08

  IDC-tutkimusyhtiön mukaan Applen markkinaosuus tableteista oli tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä 68,2 prosenttia. Samsung oli kakkosena 9,2 prosentillaan.

  Reply

Leave a Reply