FCX

Video- ja multimediaopetusta

Posted on: April 19th, 2012 by kari 1 Comment

Pidin muutama viikko sitten Lahden Muotoiluinstituutin ja Taideteollisen Korkeakoulun yhteisprojektina ensimmäistä kertaa nyt kurssin nimeltä Lineaarisen multimedian ja journalistisen videon alkeet. Kaksi viikkoa hyvin intensiivistä tekemistä videon ja valokuvan kanssa, ennen kaikkea keskittyen leikkaamiseen Final Cut Pron viimeisellä versiolla (FCX). Versio poikkeaa huomattavasti edellisistä ja myös kaikista muista markkinoilla olevista editoireista. Mutta mielestäni täysin edukseen. Nyt päivitysten myötä on mahdolliseksi tullut mm. multiclip ja legacy projektien tuominen tähän X-versioon. Samoin edistyneemmässä editoinnissa voidaan haluttaessa exportata XML ulos toisiin ohjelmiin ja uudelleen linkittää off-line media (molemmat kohtia, joita ohjelman alkuperäisessä julkaisussa kritisoitiin rankasti). Samoin suuri osa plugeista toimii natiivisti kuten esim. Red Giantin Magic Bullet Looks, joka on aivan loistava lisä värikorjailuun.

 

Tämä oli erittäin mielenkiintoinen ja haastava projekti. Nuoria opiskelijoita kahdesta hyvin erilaisesta koulusta. Kuten tietyllä tavalla ennakoinkin,  ääni ja äänittäminen oli oppilaille täysin vierasta. Mutta kun esim. multimedian postproduktiosta  70% on äänen kanssa työskentelyä, siihen on paneuduttava huolella. Oppilaiden visuaalinen maailma yllätti minut puolestaan erittäin positiivisesti - vaikka luonnollisesti arvasinkin odottaa hyvinkin hienoja kuvia, sillä kyse on kuitenkin LAMK:n ja TaiK:n opiskelijoista.

 

Kurssi kesti kaksi viikkoa, keskimäärin 8 tuntia päivässä opetusta, tutorointia, keskustelua ja editointia. Opettajana erittäin palkitsevaa huomata, miten ryhmä tiivistyi ja fokusoi itsensä kurssin edetessä - pari päivää lisää opetusaikaa olisi ehkä tullut tarpeeseen vielä. Käytimme kaksi päivää kuvaamiseen - retrospektiivisesti katsoen nyt määrittelisin kuvausharjoitukset hieman toisin ja siirtäisin noiden kuvauspäivien paikkaa hieman - mutta lopputulos toimi myös näin. Perimmäinen syy oli, että jouduimme sovittamaan aikatauluja oppilaiden päällekkäisyyksien takia jonkin verran.

Minulla oli suurena apuna Samuli Ikäheimo, ylemmän vuosikurssin opiskelija Lahdesta, jonka tunnen hyvin entuudestaan. Samuli oli mukana päivittäin ja täysin korvaamaton kun joitain piti demota tai näyttää niin, ettei siihen mene koko päivää. Tästä Samulille suuri kiitos - ja suuri kiitos myös ennenkaikkea oppilaille, joiden kanssa oli todella hienoa ja opettavaista työskennellä.

 

Samuli myös kuvasi koko rupeamasta "making of" -videon, jonka toivottavasti pääsemme leikkaamaan näytettävään kuntoon tässä lähiviikkoina.

 

Video- ja multimediakoulutus näyttää vievän yllättävän paljon aikaani nyt - ja ennakoin sen tulevaisuudessa tekevän sitä vielä enemmän. Myöhemmin syksyllä olen itse lähdössä Brian Stormin oppiin New Yorkiin.  Ensi viikolla Suomen Freelance Journalistit pyysivät järjestämään yhden päivän FCX workshopin. Se meni välittömästi täyteen - kuten teki toinenkin workshop jonka päätimme suuren kysynnän takia järjestää heti perään. Erittäin haastavaa (yrittää) opettaa FCX edioinnin alkeet yhdessä päivässä, mutta toisaalta siksi myös odotan sitä suurella innolla. Ensimmäisellä kurssilla avustavat Arttu Muukkonen ja Sabrina Bqain ja toisella Samuli Ikäheimo.

 

Valitettavasti nämä kurssit ovat siis jo täynnä, mutta pyrimme kehittämään jotain syksyksi. Kesällä meillä on mahdollisuuksien mukaan muutama workshop, mutta ne ovat selvästi pienempiä ja pidemmälle erikoistuneita.

One Response

  1. kari

    2012/04/24

    Pakko kommentoida itse: ensimmäinen yhden päivän kurssi takana ja homman mahduttaminen tähän aikaikkunaan oli tosi vaikeaa. Miten tiivistää asia, joka minimissään olisi joku n. 16 tuntia yhteen päivään – tai kuten TaiK/LAMK projektissa; jossa siihen oli kaksi viikkoa aikaa.

    Mutta sen pelasti suurelta osin oppilaiden jaksaminen ja positiivinen suhtautuminen. Yhdeksän tunnin tekemisen jälkeen tuntui, että päivä loppui liian aikaisin. Uskomattoman hyvä tekemisen fiilis läpi päivän, ei mitään haukottelua, pelkästään innostuneita kasvoja. Suuri kiitos siitä kaikille.

    Reply

Leave a Reply